C Vitamini vücudumuzdaki biyolojik aktivitelerin çalışması için gerekli en önemli vitaminlerden biridir. Ascorbik asit olarak da adlandırılan C Vitamini, suda çözündüğü için diğer vitaminlerin aksine vücutta depolanmaz. Fazlası vücuttan atılır. İnsan vücudunda üretilen bir vitamin değildir. Günlük beslenme yoluyla C Vitaminini dışardan almamız gerekmektedir. Besinler ile günlük olarak vücuda alınması gereken C Vitamini kadınlar için 75 mg, erkeler için ise 90 mg‘dır.
Damar yolu ağızdan alınabilenden çok daha yüksek dozda C Vitamini vücudda infüzyon halinde yavaş yavaş verilebilmektedir. Kişinin ihtiyaçları ve hastalık durumu belirlenerek serum içerisinde yüksek doz C Vitamini uygulaması yapılabilmektedir.
Güçlü antioksidan etkisi, dokuların, hücrelerin korunması ve yenilenmesindeki katkıları, bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri nedeniyle sağlıklı bireylerin de kullanabileceği bir tedavi yöntemidir. Bunun dışında aşağıdaki hastalıkların tedavilerinde destek amaçlı verilir. Hastalar kronik hastalıkları için planlanmış tedavilerinden asla vazgeçmemelidir. Bu hastalıklar;
C Vitamini sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunur. En çok C Vitamini içeren besinler aşağıdaki gibidir;
Yeterli c vitamini olmaması durumunda başlangıçta demir emilimi bozulur ve demir eksikliği kansızlığı ortaya çıkar. C vitaminin eksikliğinde Skorbüt hastalığı ortaya çıkar. Skorbüt hastalığında; diş etlerinde şişkinlik, kanama, kızarıklık görülür. Sağlıksız diş etleri diş kaybına yol açabilir. Hastalarda halsizlik, yorgunluk şikayetleri giderek artar. C vitamini eksikliğine bağlı olarak kolajen sentezinin bozulmasıyla birlikte ciltte morluklar, eklem ağrıları, yara iyileşmesinde gecikme, saç yapısında bozulmalar meydana gelir.
Ağızdan yüksek doz C Vitamini almak mide-barsak sistemini etkileyerek ishale neden olmaktadır. Damar yoluyla çok yüksek dozlarda ve bilinçsizce kullanıldığında böbrek fonksiyonlarını etkileyebilir. Nadir olarak görülmesine rağmen böbrek taşı oluşuma yatkınlığı arttırabilir. Geçici olarak kan şekerini yükseltebilir.