ngilizcede jawline kelimesi çene hattı anlamına gelir. Çene hattı, çene ucundan başlayıp her iki tarafta kulağa kadar uzanan çizgidir. Çene hattı şeklini belirleyen faktörler arasında kalıtım, vücuttaki yağ oranı ve kemik yapısının biçimi bulunabilir. Bu çizginin belirgin ve net olarak izlenmesi, günümüz estetiğinde kabul gören bir anlayıştır. Jawline (çene hattı dolgusu), çene hattının daha çıkıntılı ve keskin bir görünüme sahip olması amacıyla uygulanır. Bu işlem sonucunda yüz hatları, daha şık, simetrik ve orantılı hale gelir. Jawline bölgesine yapılan ameliyatsız dolgu işlemine çene hattı dolgusu denir. Ameliyat kesisi ve dikiş uygulanmadığı için ciltte iz bırakmayan bir tedavi şeklidir.
Kadınların çene yapısı üçgen, erkeklerinki ise dörtgen yapısını andırır. Erkeklerin çene hattı kadınlarınkine göre daha keskin formdadır. Keskin çene hattı çizgisine sahip olmak, erkekler tarafından daha çok tercih edilse de çağımızda medya ve televizyonların etkisiyle kadınlar için de oldukça popüler hale gelmiştir. Çene dolgusu kadın ve erkek her iki cinsiyet tarafından da tercih edilen bir tedavidir. Küçük çeneye ve keskin olmayan çene hatlarına sahip kişilerde gıdı bölgesi daha belirgindir. Gıdı sarkması görünümünden şikayetçi olan kişiler de Jawline çene hattı dolgusuna başvurur.
Bu dolgu işlemine başlamadan önce, uygulama yapılması gereken bölgelere karar verilir. İşlemi gerçekleştirecek uzmanın tavsiyeleri de göz önüne alınarak hastayla birlikte bu bölgelerin seçimi yapılır. İşleme başlamadan önce bölgeye acı yaşanmaması için lokal anestezik krem sürülür. Uygun dolgu maddesi seçilerek cilt altına enjekte edilir. Jawline uygulamasından hemen sonra kişi günlük yaşantısına geri dönebilir. Kişi, doktorun uygun gördüğü bir tarihte kontrol seansına çağrılır.
Dolgu uygulamasından sonra bir süre güneşin aşırı sıcağından korunmak gerekir. Dolgunun bozulmaması için yoğun egzersiz yapılmamalı, kilo alma ve verme konusunda dikkatli olunmalıdır. Zorlayıcı faaliyetlerde bulunmaktan kaçınılmalıdır. Doktorun önerdiği kremler kullanılabilir. Doktorun işlem sonrası önerilerine uyulmazsa dolgunun şekli bozulabilir ve sonuç başarısız olur.
Jawline uygulaması için tercih edilen dolgu malzemelerinin lifting (kaldırma) özelliği fazla olan bir materyal içermesi gerekir. Dolgu maddesi olarak Hyaluronik Asit tercih edilebilir. Ayrıca kemik yapısının ana maddesi olan kalsiyum hidroksiapatit içerikli dolgular da kullanılabilir. Hyaluronik asit ve kalsiyum hidroksiapatit vücutta doğal olarak bulunduğu için zararları yoktur. Herhangi bir yan etki yaratmazlar.
Jawline estetik dolgu yöntemi, çenenin alt yüz bölgesine uygulanır. Bu bölgenin görünümünden memnun olmayan kişiler bu dolgu yöntemine başvurur. Jawline dolgusu yapılmasını gerektiren durumlar şunlardır:
Asimetrik görünümlü çene çizgisi,
Gelişim çağını tamamlamış ve genel sağlık durumu iyi olan herkes, çene hattı dolgusu yaptırabilir. Yüz bölgesindeki kemik ve yumuşak dokuların gelişiminin tamamlanması, bu işlemin yapılması için yeterlidir. Bazen yüz germe operasyonları da bu operasyona eşlik edebilir. Ancak kişinin sistemik veya kronik bir hastalığı varsa, bu konuda doktorunu bilgilendirmelidir. Doktor onayıyla Jawline çene dolgusu yaptırabilir.